Telefon:+36 30 824-4016
E-mail:emi.gyerekprogramszervezo@gmail.com

Az ajándékozás hatása a gyerekekre

FACE

Egyre népszerűbb lesz hazánkban az a szokás, hogy a gyerekek meghívják az összes csoporttársukat, vagy osztálytársukat a születésnapjukra és természetesen ez láncreakcióként fut végig az egész óvodán és iskolán, és vissza is hívják társaikat a kis vendégek a saját szülinapi bulijukon. Mint ahogy a születésnapi bulikat is terndi minél elegánsabban és fényűzően megrendezni, úgy divatossá válik a drága, exkluzív és sokszor értéktelen ajándék vásárlása is. A születésnapost elhalmozzák egyszerre a temérdek ajándékkal, és a gyermek nem tudja feldolgozni a túl sok hirtelen jött ingert. 

Többször tapasztalom egyes szülinapi bulin, hogy a születésnapos gyermek az első három ajándék után már türelmetlenünk csomagolja ki a következőt, vagy még rosszabb esetben ki sem csomagolja, csak hanyagul félredobja azt. Hiába próbáljuk a gyerekeket figyelemfelkeltő játékokkal lekötni, egyre nehezebb őket elkápráztatni. Folyton az ajándékozás örömét hajszolják, sürgetve ezzel az egész rendezvény minél előbbi befejezését. 

Nem beszélve arról, hogy a rengeteg ajándékot nem tudja hova pakolni majd a szobában, a gyermek a felével sem fog játszani, és megbecsülni sem tudja, még akkor sem, ha olyasmit kap, amire korábban annyira vágyott... A 10. Monster High baba, vagy a Kis rózsaszín és soselátott színű Póni után már ki örülne egy 11.-nek?

Általában nem csak a vendégek ajándéka jelent sokkot a gyermek számára, eléggé negatívan hat, ha a szülők is elhalmozzák minél több meglepetéssel a szülinapost. A kicsik egyre több vágyat fogalmaznak meg, többek között a sok reklámnak köszönhetően. Chris Calland viselkedéskutató szerint a szülők elkeseredetten vágynak arra, hogy a szülinap meseszerű és tökéletes legyen a kicsik számára, de ezzel akaratos, önző embereket nevelnek, csak mert nem tudnak nemet mondani.

Tippek ajándékozáshoz:

  • Előre érdemes közölni a meghívott gyermekek szüleivel egy limitált árat.
  • Ha jóban vagyunk a szülőkkel, célszerű egy közös ajándékot kitalálni, és közösen összedobni rá a pénzt.
  • Drasztikusabb megoldás, de több helyen működik, hogy a gyermekkel előre megbeszéljük, hogy nem lesz ajándékozás, és ezt a meghívókon is feltüntetjük, esetleg saját kezűleg készített ajándékkal lephetik meg a szülinapost. Így a saját gyermekünket arra neveljük, hogy a barátokat ne az ajándékok miatt hívjuk meg, hanem a szórakozás, játék kedvéért, és hogy tudjon örülni, és tudja értékelni azokat az ajándékokat, amiket szeretetből készít és nem pénzen vesz az ember. Másrészt a barátok, és azok szülei is nagyobb örömmel fognak elmenni a zsúrra, nem jelent kényszert azok számára, akik kevésébé tehetik meg maguknak, hogy -köszönet a sok születésnapi zsúroknak- szinte minden hétvégén kiköltekezzenek...

 

COPYRIGHT© 2011 Ocskó Emese | Telefon: +36 30 824-4016 | E-mail: emi.gyerekprogramszervezo@gmail.com

gyerekzsur.lap.hu | gyerekmusor.lap.hu | szuletesnap.lap.hu

Írjon nekünk!
Twitter
Tweets by gyerekprogramok
Youtube
Pinterest