Telefon:+36 30 824-4016
E-mail:emi.gyerekprogramszervezo@gmail.com

Mit, hogyan és mikor tartsuk a szülinapi zsúrt

Az örökös kérdések, amik mindig felmerülnek szülinapi zsúr szervezésekor...

Hány gyereket hívjunk meg? Milyen legyen a dekoráció? Mi legyen a program, az enni-, innivaló? Hány éves kortól rendezzünk bulit a gyereknek?

Otthon, vagy bérelt helyszínen?

Korábban a McDonald's-ban szervezett szülinapi zsúr nagyon felkapott volt, hiszen a szülőknek nem kellett sokat bajlódniuk a takarítással, a gyerekek imádják a gyorséttermi ételeket, ráadásul a programok is elég behatároltak voltak, így a szülinapi zsúr vége is. Ezt felváltotta a játszóházi szülinapi zsúr, mely már valamivel igényesebb szórakoztatást nyújt, az előbb említett előnyök mellé párosul annak lehetősége, hogy a gyerekek aktívan is levezethetik a felesleges energiájukat, és a mai játszóházak sokszínűsége révén általában elég pozitív élménnyel térnek haza. Mind a mai napig jellemző, hogy a szülők ezt a fajta szülinapi zsúr szervezést vállalják, viszont ez manapság egyre költségesebbé vált, és mivel a gyerekeket egyre sűrűbben visszük ilyen helyre, eléggé hétköznapi mulatsággá egyszerűsödött. Ráadásul valljuk be, kevésbe színvonalas, és személyes, mintha programokat szerveznénk nekik személyre szabottan. Az otthoni légkör családiasabb, meghittebb, és lehetőséget teremt egy kis kreatív szórakoztatásra is. Az otthon tartott szülinapi zsúr előnye, hogy könnyebb az előkészítés és a lebonyolítás, kényelmes, viszonylag időjárástól független, ráadásul nem kell terembérleti díjat fizetnünk.

Hogyan készítsük fel a helyszínt?

Nagyon fontos, hogy házon belül egy helyiségre szűkítsük a szülinapi zsúr helyszínét. Ha lehetőséget adunk nekik a bóklászásra, akkor szétszéledhetnek, és a ház minden egyes pontjában klikkesedés várható. Ha csak egy adott területen vannak, sokkal könnyebb vigyázni rájuk és sok balesetet, problémát is megelőzhetünk vele, mindemellett könnyebb őket a játékoknál irányítani, és rávenni, hogy részt vegyenek bennük. A kiválasztott helyiséget többnyire át kell rendezni. Fontos, hogy ne maradjanak elől törékeny, balesetveszélyes tárgyak (pl.: porcelán vagy üveg díszek, padlóváza, szúrós növények, olló stb.)

Amennyiben tehetjük, dekoráljuk ki a szobát. A legegyszerűbb, ha lufival díszítünk, mert nagyon látványos, és színes, beteríthetjük vele az egész helyiséget, nem beszélve arról, hogy a gyerekek nagyon szeretnek a léggömbökkel játszani, tehát a szabad foglakozás közben legalább fél órára le tudják magukat kötni veszélytelen játékokkal, szinte minden korosztályra vonatkozóan. A szerpentin is kitűnő dekorációs anyag, feldobhatjuk vele a szobát nagyon egyszerűen.

Meghívók szerkesztése, kiküldése

Többször előfordult már, hogy előbb küldték ki a szülők a meghívót, minthogy szülinapi zsúrt megszervezték volna. Miután meghatározták az időpontot, kiküldték a meghívókat, azután kezdtek el helyszínt és szórakoztató személyzetet keresni. Érdemes mindezt fordítva elkezdeni. Általában a helyszínt kiválasztani, és lefoglalni a legnehezebb. Nagyon kevés olyan termet lehet bérelni, ahol kiadják a helyszínt szülinapi zsúr lebonyolítására is. Így célszerű előbb foglalni, illetve ezzel párhuzamosan a szülinapi zsúr szervező cégeket is ajánlatos felkeresni, mert a színvonalas profi szolgáltatók már akár hónapokkal korábban is tele vannak.

Figyeljünk a meghívottak létszámára, mérjük fel, hogy mekkora hely áll a rendelkezésükre, illetve saját gyermekünk érdekében korlátozzuk az ajándékok számát, vagy az ajándékozás módját! A túl drága és túl sok ajándék sokkolja gyermekünket.

Jó, ha a meghívó átadása mellett a meghívandó gyerek szüleivel is beszélünk. Ez főleg a kicsik esetén fontos, akik még csak el sem tudják olvasni a meghívót, illetve azért is, mert így a másik szülő is szívesebben engedi el a gyerekét. A szülőktől ilyenkor kérdezzük meg, hogy a csemete nem allergiás-e valamire, van-e olyan, amire vele kapcsolatban figyelni kell. A meghívóban szerepeljen az, hogy mettől meddig fog várhatóan tartani a mulatság.

Hány éves kortól rendezzünk bulit a gyereknek?

4-13 éves gyerekek szórakoztatását tűztük ki célul, hiszen ez az a korosztály intervallum, amelyben már lehet és még érdemes szervezett szülinapi zsúrt rendezni. 4 éves korban már kialakul a gyerekek érdeklődése a többiek iránt, barátokat szereznek, ismerkednek, és megnő az igényük az együtt töltött időre, az egymással való játék átélésére óvodán és iskolán kívül is.

13 éves kor után viszont már nem szívesen vesznek részt szervezett programokon, nincs szükségük játékmesterre, aki megszervezi és levezeti a szülinapi bulijukat. Inkább szeretnének maguktól játékokat kitalálni, szűk körben beszélgetni, táncolni, karaoke-zni. Természetesen a kamasz gyerekek között is akad pár, akik úgy tesznek, mintha nem lenne szükségük külső segítségre, és elképzelnek maguknak egy ütemtervet tele ötletekkel, a megvalósítás már nem feltétlen sül el sikeresen.

HOGYAN ÜNNEPELJÜK A LEGKISEBBEK SZÜLINAPJÁT
-avagy ne kövessük el a következő hibákat!

Többször előfordul, hogy 1-3 éves gyerekekhez hívnak bennünket, hogy levezessük a szülinapi bulijukat, akár 2-3 órás időtartamra is. Mindez nagyon megtisztelő, és nagy kihívás is egyben, nem szoktam visszautasítani, de természetesen nem vállalunk 1 óránál hosszabb gyerekzsúrt. A kicsiket 1 óránál hosszabb időre nem lehet lekötni, és nem is szabad erőltetni. Rövid ideig lehet fenntartani az érdeklődésüket, és kevés dolog érdekli még őket. A lufihajtogatás izgalmas lehet addig, míg a színes lufik között matathatnak, megkapják a rózsaszín/kék nyuszijukat, vagy kutyusukat, és azzal az erővel el is hajítják, mert nem tudnak velük mit kezdeni:) (persze 1-2 évesekre vonatkozik ez leginkább)
Bohócot, ha lehet, ne hívjunk túl korán hozzájuk! (főleg olyat ne, aki parókát visel, és széles mosolyt az arcán). A kicsik ezt nem tudják mire vélni, megijednek, és sírva fakadnak. 4-5 évesen pedig, mikor már megérnek rá, hogy egy kicsit szórakozhassanak a bohóccal együtt, akkor már az anyuka sem tud mit kezdeni a gyerekével, és sóhajtva megjegyzi:" A gyerek fél a bohócoktól..."
Óriási színes kellékeket (óriásernyő, labdatenger, színes házikó), és a zenés játékokat kedveli ez a korosztály. Szeretik a buborékokat, fújjunk nekik kézi bubifújóval párat, amit elkaphatnak a kis kezeikkel.
Süssünk neki színes marcipánbevonatú tortát, készítsük/tessük el kedvenc mesefiguráját marcipánból, amit felismer (kis Vuk, Kis Vakond, stb). Lehetőleg ne hívjuk el az összes gyerekes ismerősöket, akiknek már nagyobbak a gyerekei csak azért, hogy mi szülők jót beszélgethessünk a barátainkkal. Többször előfordult már, hogy a 10-15 fős gyereksereget kellett szórakoztatnunk az 1 éves kisfiú szülinapján. Bár a gyerekek jó érezték magukat, szegény szülinapos pedig rosszul érzete magát az óriások között. NE FELEJTSÜK EL, HOGY A GYEREKEK SZÜLINAPJA NEM ÉRTÜNK, HANEM ÉRTÜK VAN!

Kisebb gyerekeknél semmiképpen sem tartsuk 1 óránál hosszabb ideig a szülinapi zsúrt, viszont 4 éves kortól már nyugodtan lehet hosszabb a buli, több a meghívott (10-15 gyerek) és a szülőknek sem muszáj maradniuk: legyen a zsúr a gyerekeké! Persze tehetünk ebben kivételt is, szülők jelenléte segítség is lehet, de egyben velük is kell foglalkozni, ami feladatot ró a vendéglátó szülőkre. Ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz egy kis levegővételre a buliban, rendelhetünk külső segítséget is.

Mikor tartsuk a zsúrt?

A legszerencsésebb időpont az ünnepelt születésnapjához legközelebb eső szombat vagy vasárnap délután. Az időpontot ideális esetben 4 héttel a zsúr előtt fixálnunk kell. Remélhetőleg minden meghívottnak megfelelő lesz az időpont, de nem kizárt, hogy nem, vagy valami közbejön. Esetleges lemondásokra érdemes a gyereket is felkészíteni. A gyerekeket, ha szervezett programokat tervezünk, feltétlen fél órával korábbra hívjuk a kezdéshez képest, mert általában ennyi idő alatt érkeznek meg a gyerekek, ne számítsunk pontos érkezésre! A szállingózó gyerekek megbontják a program menetét, és összevisszasághoz vezethetnek.

Az ajándékátadást lehetőleg tervezzük a szülinapi zsúr végére. Érdemes játékos keretek között átadni őket, és több időt hagyni a kibontására, hogy a gyermek emlékezzen is arra, hogy kitől, mit kapott. 15-20 fős társaság esetében a gyerekek szinte sokkot kapnak a sok értékes ajándék egyszerre történő átadásakor. Érdemes előre egyeztetni a szülőkkel, és szabjunk meg egy maximális értékhatárt!

COPYRIGHT© 2011 Ocskó Emese | Telefon: +36 30 824-4016 | E-mail: emi.gyerekprogramszervezo@gmail.com

gyerekzsur.lap.hu | gyerekmusor.lap.hu | szuletesnap.lap.hu

Írjon nekünk!
Twitter
Tweets by gyerekprogramok
Youtube
Pinterest